DWV-clubgebouw-Elzenhage

Geschiedenis

Het begin

Voor het perspectief van de historie van onze vereniging moeten we ruim een eeuw terug in de tijd. Al vanaf 1910 was er een aantal jonge Nieuwendammers die voetbalden onder de naam Nieuwendammer Voetbal Club. Let wel: Nieuwendam was toen nog geen onderdeel van Amsterdam-Noord! Twee jaar later kwamen daar steeds meer voetballers bij om uiteindelijk op 12 mei 1912 de Amsterdamse Sport Vereniging Door Wilskracht Verkregen op te richten. De voetbalvereniging DWV zag het levenslicht!

Gedurende een halve eeuw na de oprichting had DWV het nogal te verduren gehad met twee wereldoorlogen en een watersnoodramp die de accommodatie van de club volledig verwoestte. Niettemin waren er ook successen in die zware tijd waaronder het behalen van de KNVB-beker (1948) en de promotie naar de eerste klasse (1950).

Periode 1960-1980

In de jaren ’60 van de vorige eeuw was de voetbalvereniging zo enorm gegroeid dat de DWV’ers naast voetbal diverse andere sporten gingen beoefenen. Andere sporten als handbal, volleybal, tafeltennis, schaken, biljart en uiteraard basketbal werden dermate populair dat voor deze sporten separate DWV-afdelingen werden opgericht. Op deze manier evolueerde DWV zich tot een van de grote omnisportverenigingen van de hoofdstad. In de maand mei 1969 (exacte dag is onbekend!) was de oprichting van DWV Basketball een feit. De jaren ’70 groeide de omnivereniging gestaag door om in 1975 het toppunt te bereiken als de grootste omnivereniging van de stad met ruim 1600 leden waarvan 83 fanatieke basketballers.

Periode 1980-2000

Het decennium erna was het even slikken voor de omniclub DWV: de tafeltennis- en de volleybalafdeling werden opgeheven. Maar dit overkwam onze sport gelukkig niet: DWV Basketball maakte zich in januari 1983 los van de omnivereniging en ging verder als Door Wilskracht Vooruit (in plaats van de Door Wilskracht Verkregen). En dat deed de jonge basketballclub goed: er werden diverse successen behaald in de 1e klasse van het District Amsterdam en DWV Basketball, toen nog spelend in zwart/oranje, zat tegen de regionale competities aan. Het contact met de omnivereniging bleef goed alsmede ook het contact met de andere basketballverenigingen in en rondom de hoofdstad.

Periode 2000-2020

Ook aan het begin van het nieuwe millennium was DWV Basketball een aantrekkelijke volksclub waarbij gezelligheid en leuk en succesvol basketball optimaal werden gecombineerd. Deze periode kenmerkt zich door de doorontwikkeling van de sport in de hoofdstad: diverse nieuwe clubs werden opgericht en bestaande clubs ontwikkelden zich naar een hoger niveau. DWV Basketball leek enigszins achter te blijven op de rest van de hoofdstad. De talenten die uit de club voortkwamen, vertrokken naar “grotere” clubs om beter tot hun recht te komen. Met name in de tweede helft van de jaren ’10 kromp de vereniging in leden en in staf.

2020 EN DE TOEKOMST

In 2019 kwam een nieuw bestuur aan het roer van de vereniging. Het ultieme doel van dit nieuwe bestuur was om de club weer terug te geven aan de leden. De unanieme wens van de leden was verandering. Zo werd er gestemd over een nieuwe naam en in juni 2020 veranderde de club zijn naam in Northside Ballers Amsterdam. In 2020 werd de eerste Basketball’sCool in onze mooie Noord opgericht. De Basketball’sCool moet zorgen voor de talentenaanwas vanaf de onderkant van de club. Voor de nabije toekomst wil de club ambitieuze plannen realiseren. Hier is tijd en geduld voor nodig. De vereniging mag dan een nieuw jasje hebben: de geest van de club zal nooit veranderen. Northside Ballers is de ziel van het Noord-Amsterdamse basketball.

Bronnen: amsterdamnoord.com, Noord-Amsterdams Nieuwsblad, De Echo