GESCHIEDENIS

ADMIN - 20/07/2020


Voor het perspectief van de historie van onze vereniging moeten we ruim een eeuw terug in de tijd. Al vanaf 1910 was er een aantal jonge Nieuwendammers die voetbalden onder de naam Nieuwendammer Voetbal Club. Let wel: Nieuwendam was toen nog geen onderdeel van Amsterdam-Noord! Twee jaar later kwamen daar steeds meer voetballers bij om uiteindelijk op 12 mei 1912 de Amsterdamse Sport Vereniging Door Wilskracht Verkregen op te richten. De voetbalvereniging DWV zag het levenslicht!


Gedurende een halve eeuw na de oprichting had DWV het nogal te verduren gehad met twee wereldoorlogen en een watersnoodramp die de accommodatie van de club volledig verwoestte. Niettemin waren er ook successen in die zware tijd waaronder het behalen van de KNVB-beker (1948) en de promotie naar de eerste klasse (1950).


In de jaren ’60 van de vorige eeuw was de voetbalvereniging zo enorm gegroeid dat de DWV’ers naast voetbal diverse andere sporten gingen beoefenen. Andere sporten als handbal, volleybal, tafeltennis, schaken, biljart en uiteraard basketbal werden dermate populair dat voor deze sporten separate DWV-afdelingen werden opgericht. Op deze manier evolueerde DWV zich tot een van de grote omnisportverenigingen van de hoofdstad. In de maand mei 1969 (exacte dag is onbekend!) was de oprichting van DWV Basketball een feit.


De jaren ’70 groeide de omnivereniging gestaag door om in 1975 het toppunt te bereiken als de grootste omnivereniging van de stad met ruim 1600 leden waarvan 83 fanatieke basketballers. Het decennium erna ging het beduidend minder met DWV: de tafeltennis- en de volleybalafdeling werden opgeheven. Dat overkwam onze sport gelukkig niet: DWV Basketball maakte zich na 1980 (exacte datum ontbreekt) los van de omnivereniging en ging verder als Door Wilskracht Vooruit (in plaats van de Door Wilskracht Verkregen).


Bron: amsterdamnoord.com

Deze website maakt gebruik van cookies. Door te klikken op "Accepteren" gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.

Accepteren